Efectul terapeutic
Efectul terapeutic al magneților este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cu circa 5000 de ani în urmă în China se cunoștea caracteristica magnetului de a indica nordul – chinezii fiind cei care au inventat busola.
Tot în China antică s-au constatat efectele benefice ale magneților asupra diverselor afecțiuni. Aproape fără contraindicații și cu efecte vizibile în câteva ore de la aplicare pe corp, magnetul a reprezentat în trecut un remediu foarte apreciat, mai ales în Orient.
Studiile clinice
În prezent, această modalitate de ameliorare și vindecare a afecțiunilor a atras atenția specialiștilor, studiile realizate în acest sens demonstrând calitățile magneților.
Astfel, pacienților din două grupe de studiu li s-au aplicat folii magnetice și respectiv folii care semănau cu cele magnetice, dar nu aveau această calitate. S-a constatat astfel că persoanele a căror folie era magnetizată au avut o rată a rezolvării problemelor de 80%, iar la cei a căror folie nu era magnetizată, procentul a fost de doar 40%. Cu această ocazie a fost demonstrat și faptul că efectul Placebo nu mai poate fi luat în considerare, magneții fiind cei care au ajutat la vindecarea sau ameliorarea afecțiunilor. Acest tip de studii a fost realizat de echipe independente de cercetători din SUA, Japonia, Rusia și China.
Acțiunea magneților
În urma studiilor s-a constatat că efectul acțiunii magneților este vizibil după circa 2 ore de la aplicarea în zona cu probleme. De asemenea este important și faptul că, în urma unei aplicări și utilizări corecte, folosirea magneților nu are contraindicații.
Aici trebuie făcută o distincție clară între magneții tradiționali și echipamentul electronic disponibil pe piață și care generează un câmp magnetic cu anumite caracteristici. În cele ce urmează vom acorda atenție doar magneților clasici.
Câmpul magnetic generat de magneți are un efect de stimulare asupra celulelor, schimbul de oxigen și absorbția elementelor nutritive din alimente și lichide fiind mult mărite. De asemenea s-a constatat o eliminare mai bună și mai completă a toxinelor din corp, în momentul utilizării magneților.
Magneții se aplică pe corp, pe zonele cu probleme sau dureri. Ei acționează în profunzime, ameliorând, restabilind sau optimizând funcționarea organelor și țesuturilor. Fără a avea un efect vizibil (câmpul magnetic fiind invizibil), se constată o atenuare sau dispariție a durerilor sau, în alte cazuri, o însănătoșire a organelor bolnave.
Un domeniu în care se folosesc cu foarte mare succes magneții este cel al sportului: plasarea pe o zonă afectată, tumefiată, sau deasupra unei entorse sau rupturi de oase are ca efect ameliorarea durerilor și vindecarea mult mai rapidă.
Principalele afecțiuni în care se întrebuințează cu succes magneții sunt:
– dureri de cap, migrene
– dureri ale articulațiilor
– dureri menstruale
– accidente sportive, fracturi
– insomnii
– probleme cu circulația sângelui
– probleme cu digestia/lipsa poftei de mâncare
– stres, oboseală, surmenaj, solicitări psihice și fizice
Tipuri de magneți
Terapia tradițională cu magneți, magnetoterapia, se bazează pe utilizarea magneților permanenți, care nu necesită curent electric pentru a produce câmpul magnetic. Deși tehnologia a avansat și acești magneți se produc astăzi în cele mai diverse forme și puteri, ideea de baza a rămas – nu se folosește curentul electric pentru generarea câmpului magnetic.
Pentru a fi eficienți, magneții trebuie să aibă un câmp cu o intensitate mai mare de 500 Gauss.
Cine nu ar trebui să folosească magneții?
Următoarele categorii de persoane nu ar trebui să folosească deloc, sau doar parțial, magneții:
– femeile însărcinate
– persoanele cu operații la inima (peacemaker)
– persoanele care folosesc proteze auditive
– persoanele care în urma unor operații folosesc proteze metalice